woensdag 17 april 2019

Komma voor maar

Voor de nevenschikkende voegwoorden maar en want wordt meestal een komma gezet. De Argentijn probeerde te koppen, maar kreeg een duw tegen zijn scho. Er zijn veel regels voor het gebruik van de komma , maar vaak kun je het. Door de eerste komma te zetten, verandert de zin van betekenis.


Zodra het weer het toelaat, spitten we de tuin om. Maar soms kun je niet anders dan een kommazondaar streng op de .

Voor andere onderschikkende voegwoorden wordt vaak wel een komma gezet, maar niet altijd: . Voor het voegwoord dat is de komma vrijwel altijd overbodig. Elke keer, als je een komma ziet, las . Veel studenten hebben niet alleen moeite met de schrijfwijze van woorden, maar ook met de interpunctie. Je kunt een komma gebruiken om hoofd- en bijzinnen te scheiden. Bij bijzinnen die beginnen met voegwoorden als omdat, want, maar zet je vrijwel altijd een . Komkomma Vroeger hield ik heel erg van de komma.


Nu hou ik er nog wel van, maar vroeger was de komma bijna een obsessie.

Het leesteken was voor mij . Maar ik moet toegeven dat ik soms iets te gehecht ben aan het leesteken waarmee je een zin in stukjes hakt. Wanneer gebruik je een komma. Maar wanneer plaats je precies een komma en wanneer niet? Een komma staat voor een rustpunt in de zin.


Een algemene regel is dat je een komma plaatst wanneer je een pauze hoort. Maar toch enkele richtlijnen: Tussen twee persoonsvormen:. De punt en het vraagteken leveren uiteraard niet zo veel problemen op, maar de komma wel.


Die gebruiken we ook in heel veel verschillende . Als binnen een zin een citaat voorkomt, wordt dat afgesloten met een komma. Maar op welke plaats komt die komma? SNIJDERS 1:86) Als na debijstellingde zin eindigt,komt daar uiteraard geen komma , maar eenpunt: Winterslaap, de mooiste uitvinding vande natuur. Hoofdletter de rebel eist ongetwijfeld een zekere mate van vrijheid voor zichzelf op puntkomma maar alshij beginselvast is komma dan eist hij in geen geval . Hoe moet je de komma gebruiken?


Het mag dus wel, maar het hoeft niet. Nou, daar zijn we lekker klaar mee. Eén zeer noodzakelijke functie van de komma kunnen we u wel .

Kom maar op met die komma. Het gaat dan ook vaak mis door verkeerd gebruik van de komma , maar nog veel . Bij een aanspreking hoort een komma beste lezer. Maar een puntkomma biedt net iets meer nuance dan een komma of een punt, als het . Apostrof, afkortingsteken, klemtoonteken, leestekens punt, komma , . Maar de nieuwe, informele, aansprekingen missen een komma en zetten de komma eigenlijk op de foute plaats.


Ik lees vaak Hoi Thomas, . Gebruik het onderstaande formulier om de geselecteerde demo naar een e-mailadres te sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts